64060d797c9f15d23e737ee4-a2YCquXB0ZwJAY2ZPRhyLiawm2FxcegrPMZe65dVR8cuPCmLf5
top of page

KAVA BE KOFEINO

Šviežiai skrudinta G‘day kava be kofeino G‘day kavos parduotuvėje rasite įvairių rūšių aukščiausios kokybės kavos. Čia jūsų laukia ir puikaus skonio kava be kofeino.

Kaip kofeinas veikia mūsų organizmą?

Kofeinas veikia kaip centrinės nervų sistemos stimuliatorius: padidina budrumą ir susikaupimą, sumažina nuovargį ir netgi pagerina smegenų absorbciją. Tai yra galinga natūrali cheminė medžiaga, kuri veikia greitai ir efektyviai. Dėl šių priežasčių ši medžiaga yra įprasta vaistų, skirtų mieguistumui, galvos skausmams ir migrenai gydyti ar valdyti, sudedamoji dalis. Galvos ar migrenos skausmą lydi išsiplėtusios kraujagyslės, o kofeinas turi priešingą poveikį – mažina uždegimą ir siaurina kraujagysles.

Nors kofeino nauda nenuneigiama, visgi, kava be kofeino tampa vis populiaresnė būtent dėl susirūpinimo neigiama kofeino įtaka sveikatai. Su kava kofeinas keliauja per visa mūsų organizmą, tad padauginus gardžiojo gėrimo, gali padidėti nervingumas, pasireikšti refliuksas, galvos skausmas, mirgėjimas akyse, sutankėti širdies plakimas, kamuoti nemiga ir pan. Jei jaučiate bet kokius neigiamus simptomus pavartoję kofeino, verčiau rinkitės bekofeinę kavą.

Daugiau įdomių faktų apie kofeiną ir kavą rasite čia.

Kava be kofeino - 
ir sveika ir skanu?

Kavą be kofeino galima rinktis dėl daugybės skirtingų priežasčių: kofeino netoleravimas, aukštas kraujospūdis, nėštumas ir t.t. Deja, dekafeinizuota kava vis dar apipinta begale mitų – pagarsėjusi kaip neskani ir ne pati sveikiausia alternatyva įprastai kavai. Taip yra dėl to, kad pirmieji būdai dekafeinizuoti kavos pupeles buvo pagrįsti chemikalų naudojimu, o kartu su kofeinu iš kavos pašalindavo ir nemenką dalį skonį kavai suteikiančių medžiagų.

Laimei, dabar jau turime procesų užtikrinančių, kad net ir pašalinus kofeiną, kava išlaikys savo originalų aromatą ir skonį. Šiais laikais yra ne tik skanių kavų be kofeino, bet ir variantų patrauklia kaina.

Didžiausias iššūkis bet kokiam dekafeinizacijos procese yra nuo kavos pupelių atskirti kofeiną taip, kad kitos medžiagos liktų pradinės koncentracijos, t.y. nebūtų jokios įtakos skoniui! Kadangi kavos be kofeino poreikis nuolat auga, gerėja ir dekafeinizacijos procesų kokybė – darosi vis sunkiau atskirti įprastą kavą nuo kavos be kofeino.

Šiais laikais nebenaudojami sveikatai pavojingi kofeino pašalinimo būdai. Populiauriausi šiandien – šveicariškasis Swiss water metodas bei CO2 procesas. Tiek SWP tiek CO2 metodas populiarumą įgavo būtent dėl to, kad yra saugūs sveikatai bei išlaiko kavos skonines savybes nepakitusias.

Daugiau apie kavos dekafeinizacijos metodus kviečiame skaityti čia.  

bottom of page